Njeriu më i pushtetshëm në botë është Presidenti i Amerikës, ai mund të bëjë çdo gjë përveç këtyre 10 rregullave

Gjërat “Normale”

Ne të gjithë e dimë që presidenti ka detyra të rëndësishme kur bëhet fjalë për udhëheqjen e vendit, por çfarë ndodh me gjërat “normale” që ata nuk janë në gjendje t’i bëjnë tani? 


Telefononi miqtë
Tani duket mjaft normale të jesh në gjendje të telefonosh miqtë e tu në çdo kohë të ditës. Por për presidentin e Sh.B.A nuk është aq e lehtë. Sipas Matt Pinkser, profesor i Homeland Security në Universitetin Commonwealth të Virxhinias, presidenti mund të telefonojë vetëm në një linjë private. Pra, nëse presidenti dëshiron të telefonojë një mik, së pari duhet të njoftojë Shërbimin Sekret.

Shkuarja në kinema
Presidenti i Shteteve të Bashkuara nuk mund të shkojë thjesht në një teatër kinemaje. Prandaj, filmat sillen në Shtëpinë e Bardhë dhe luhen në teatrin e tyre personal.

Ngrënia jashtë
Dalja për të ngrënë nuk është plotësisht jashtë kufijve. Por Shërbimi Sekret duhet të informohet për planet paraprakisht. Kjo u lejon atyre të sigurojnë restorantin para kohe. Ekziston edhe një “tester ushqimesh” i cili siguron që ushqimi të jetë i sigurt për t’u ngrënë.

Ngasja e një makine
Drejtimin e makinës e ka të ndaluar rreptësisht. Presidenti drejtohet përreth me një makinë shumë të blinduar me një shofer i cili ka pasur trajnim të gjerë. Sipas Dr. Jim Ronan, autor dhe profesor i shkencave politike në Villanova Universty, presidenti lejohet të ecë ose të biçikletojë në një vend privat. Humbja e licencave të tyre shihet nga shumë ish-presidentë si humbja e tyre më e madhe.

Pjesëmarrja në shfaqje ose ngjarje sportive të fëmijëve të presidentit
Një pengesë tjetër e madhe, sipas ish-presidentëve, është ndikimi në familje. Për shembull, një president nuk lejohet të marrë pjesë në ngjarje sportive për fëmijët ose nipërit e tij. Në fakt, disa fëmijë u mësuan në Shtëpinë e Bardhë për shkak të gjithë sigurisë që përndryshe do të kërkohej në një shkollë të rregullt.

Përdorimi i teknologjisë pa mbikëqyrje
Me të gjitha përparimet e reja teknologjike, Shërbimi Sekret gjithmonë duhet të jetë në vëzhgim të kërcënimeve të reja. Për këtë arsye, Obama u kërkua të kufizonte përdorimin e Blackberry të tij dhe për Trump, llogarinë e tij në Twitter. Mediat sociale shihen si një vend ku të gjithë mund të ndajnë mendimet e tyre, por nuk është kështu për presidentin e SH.B.A.-së. Një president gjithashtu nuk lejohet të bllokojë askënd sepse shkon kundër parimeve të shtëpisë.

Fluturimet
Dr. Karla Mastracchio, një mësuese e sigurisë kibernetike thotë se fluturimet “normale” nuk janë një mundësi për një president. Ata mund të vendosnin siguri shtesë por sepse ai zotëron Forcën Ajrore 1, do të shihej si i panevojshëm.

Hapja e dritareve
Nuk duket aspak një punë e madhe dhe megjithatë hapja e dritareve nuk është një opsion për presidentin e Amerikës. Për shkak të masave paraprake të sigurisë, asnjë dritare në Shtëpinë e Bardhë ose makinë nuk mund të hapen. Një përjashtim u bë për ish-Zonjën e Parë Michelle Obama. Ajo u lejua të hapte dritaren e makinës për pesë minuta gjatë rrugës për në Camp David për të shijuar diçka që u duket kaq normale të tjerëve.

Pastrimi i zyrës
Në mënyrë specifike nga presidenti kërkohet që të mos pastrojë zyrën ose letrat e tij. Gjithçka duhet të kontrollohet nga stafi para se të hidhet jashtë.

Teknikisht duke folur asgjë
Ka shumë rregulla dhe udhëzime që presidenti i Sh.B.A duhet të ndjekë. Por ata kanë edhe fjalën e fundit. Nëse një president dëshiron të bëjë diçka që nuk lejohet teknikisht për arsye sigurie, si vizita në një rajon të pasigurt, atëherë teknikisht është e mundur. Shërbimi Sekret duhet të sigurojë që kjo të ndodhë në mënyrën më të sigurt të mundshme. Megjithatë, presidenti është gjithmonë i detyruar të shoqërohet nga Shërbimi Sekret.

Të Ngjashme

Posti tjetër

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Lajme Flash

REKLAMA

Mirëseerdhët !

Logohu ne profilin tuaj.

Krijo Profil !

Ploteso Formën të Rregjistrohesh

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.